Στις 26 Μαΐου, η ψήφος δεν είναι “χαλαρή” | Άρθρο μου στην εφημερίδα “Αμαρυσία”

ευρωεκλογές σάκης ιωαννίδης

Έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα η ψήφος στις Ευρωεκλογές να θεωρούμε ότι είναι “χαλαρή”. “Αφορούν την Ευρώπη, δεν αφορούν την Ελλάδα και δεν επηρρεάζουν την ζωή μας” είναι η γενική λανθασμένη αντίληψη που επικρατεί. 

Στην πραγματικότητα όμως, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. 

Οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρωπαική Ένωση, ενσωματώνονται στην ελληνική νομοθεσία και προφανώς επηρρεάζουν τις ζωές και των Ελλήνων πολιτών. Και όχι μόνο αυτό. Κοιτάζοντας τις ταμπέλες μεγάλων έργων, θα δούμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό τους χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από την Ευρώπη.

Για αυτό είναι σημαντικό την επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών, να υπάρχουν οι σωστές πολιτικές ισορροπίες στο Ευρωκοινοβούλιο, μακριά από ανεύθυνες πολιτικές και τον λαικισμό.

Με την πολιτική ρευστότητα να είναι κύριο χαρακτηριστικό, ήρθε η ώρα η Ευρώπη να βγει μπροστά και να ασχοληθεί σοβαρά και αποφασιστικά με τα μεγάλα προβλήματα, προβλήματα που αφορούν κατά πολύ μεγάλο ποσοστό και την χώρα μας.

Η τουρκική επιθετικότητα εις βάρος δύο κρατών- μελών (της Ελλάδας και της Κύπρου) θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την ευρωπαική οικογένεια, ως “επίθεση” στην ίδια την Ευρώπη και όχι όπως συμβαίνει ως τώρα, με “χαλαρές” ανακοινώσεις.

Το ίδιο ισχύει και για το πρόβλημα της μετανάστευσης. Η χώρα μας, ως το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, δέχεται μεγάλη πιέση και οι ροές είναι τέτοιες που δεν μπορούμε να τις διαχειριστούμε από μόνοι μας.Είναι ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαική πολιτική, για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, έλεγχο των συνόρων και προφανώς να γίνει πράξη η δίκαιη, αναλογική κατανομή, των μεταναστών στα κράτη-μέλη.

Στο πλαίσιο της ευρωπαικής αλληλεγγύης, ένα σημαντικό θέμα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα, είναι και η ανεργία των νέων, που στη χώρα μας είναι διπλάσιος του ευρωπαικού μέσου όρου.  Χρειάζεται η Ευρώπη να αναλάβει δράση, ώστε να προχωρήσουμε σε ενίσχυση της απασχόλησης μέσα από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, που θα δίνουν μεγαλύτερο βάρος στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ελλάδα.

Στην χώρα μας όμως, οι Ευρωεκλογές είναι και η πρώτη ευκαιρία μετά από τέσσερα χρόνια, για να καταδικάσουν την πολιτική της κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τέσσερα χρόνια ο κύριος Τσίπρας και η παρέα του κορόιδεψαν τον λαό, διέλυσαν την οικονομία, έκαναν “κουρελόχαρτο” τους θεσμούς, υπέγραψαν την ταπεινωτική για την χώρα μας Συμφωνία των Πρεσπών. 

Το αποτελέσμα των ευρωεκλογών και – η κατά τη γνώμη μου – συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές, θα είναι ένα κεντρικό πολιτικό μήνυμα που θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα πουν στον κ. Τσίπρα “ως εδώ”, δείχνοντας του την πόρτα της εξόδου, ώστε να προχωρήσει άμεσα σε εθνικές εκλογές, που θα φέρουν την μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα. 

Στις ευρωεκλογές της 26ης Μαίου δεν πρέπει να πάει ούτε μια ψήφος χαμένη. Από την μια για να προστατέψουμε το ευρωπαικό κεκτημένο και να διαμορφώσουμε την Ευρώπη της επόμενης δεκαετίας που θα έχει στο επίκεντρο της τον άνθρωπο, και από την άλλη, να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα αποδοκιμασίας στην αποτυχημένη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Αμαρυσία” στις 18/5/2019.