“Η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι εργαλείο κυβερνησιμότητας της χώρας” | Συνέντευξή μου στην Athens Voice

Συνέντευξη Athens Voice Σάκη ΙωαννίδηO  Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει τις τελευταίες μέρες οτι αν δεν βγει αυτοδύναμη η ΝΔ θα πάμε για νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο, με απλή αναλογική. Ο κ. Τσίπρας απαντά ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ κινδυνολογεί. Μήπως τελικά είναι έτσι;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει σε όλους τους τόνους ότι όσο πιο ισχυρή είναι η εντολή που θα μας δώσουν οι Έλληνες πολίτες, τόσο πιο άμεσα και ξεκάθαρα θα εφαρμοστεί το σχέδιο που έχουμε παρουσιάσει για την επόμενη μέρα της χώρας. 

Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε το σχέδιό μας χωρίς αστερίσκους και εκπτώσεις, ώστε να επωφεληθούν άμεσα οι πολίτες. Η αυτοδυναμία λοιπόν που επιζητάμε είναι εργαλείο κυβερνησιμότητας της χώρας, το οποίο ο απερχόμενος Πρωθυπουργός προσπάθησε να υπονομεύσει φέρνοντας την απλή αναλογική, η οποία θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Είναι λοιπόν προφανές, ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κρατήσει την χώρα σε μια “ομηρία ακυβερνησίας” μέσω της απλή αναλογικής. Αυτό θέλουμε εμείς να αποφύγουμε, ζητώντας την ισχυρή εντολή των πολιτών.

Πάντως ο κίνδυνος αποχής ιδιαίτερα στους νέους ψηφοφόρους είναι υπαρκτός. Πώς βλέπετε να αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα; ή μήπως η αποχή βολεύει τελικά τη ΝΔ;

Πίστευα και πιστεύω πάντα ότι η αποχή είναι ο πιο “ύπουλος” εχθρός της προόδου και της εξέλιξης. Γιατί επί της ουσίας όταν απέχεις παραχωρείς το δικαίωμα στον άλλο να καθορίσει την ζωή σου.

Η αποχή λοιπόν δεν βολεύει την αλλαγή των πραγμάτων ούτε σε καμιά περίπτωση την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Στο πλαίσιο αυτό, προτιμώ έναν νέο που δεν θα ψηφίσει Νέα Δημοκρατία, παρά έναν νέο που θα πάει για μπάνιο.

Ο πρωθυπουργός δηλώνει κατ’ επανάληψη ότι το παιχνίδι μπορεί να γυρίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει πρώτη δύναμη την 7η Ιουλίου.Δίνετε μια στο εκατομμύριο πιθανότητα γι αυτό; Και αν όχι γιατί;

Ο Πρωθυπουργός μπορεί να δηλώνει το οτιδήποτε, είναι πλέον γνωστή η ικανότητά του στα ψέματα. Είναι όμως η ίδια η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει ότι και οι ίδιοι γνωρίζουν πως θα ηττηθούν: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέδιο, δεν έχει αφήγημα και προσπαθεί μέσα από την δημιουργία και την διασπορά fake news, με τα στελέχη του να έχουν ικανότητες…”Χουντίνι”, να ανακαλύψουν δήθεν “κρυφά” σημεία στο ξεκάθαρο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά κρίνεται σε εθνικές κάλπες για τα πεπραγμένα του, για την καταστροφική του πορεία τα τελευταία 4,5 χρόνια στην κυβέρνηση της χώρας. 4,5 χρόνια που δίχασε, ταπείνωσε τους Έλληνες πολίτες, κατέστρεψε την οικονομία της χώρας, διέλυσε κάθε έννοια ασφάλειας, “κουρέλιασε” τους θεσμούς και προσπάθησε να εγκαθιδρύσει κομματικό κράτος.

Για αυτά όλα οι Έλληνες πολίτες θα αποδοκιμάσουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και θα υπερψηφίσουν την πολιτική μας πρόταση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφμισβητεί το φορολογικό πρόγραμμα της ΝΔ και λέει ότι ό,τι εφαρμοστεί θα ευνοεί μόνο τους ισχυρούς. Τι απαντάτε σε αυτό;

Αυτό είναι ένα ακόμα ψέμα, που λέει η απερχόμενη κυβέρνηση που πλήγωσε όσο καμία άλλη τη μεσαία τάξη, επιβάλλοντας 29 νέους φόρους, φορολογώντας τους πάντες και τα πάντα. 

Το δικό μας πρόγραμμα ευνοεί όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις, ώστε να γίνει πράξη η επανεκκίνηση της οικονομίας και να δημιουργηθούν οι προυποθέσεις για την “έκρηξη ανάπτυξης” που έχει ανάγκη η χώρα.

Η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες και αγρότες από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της τετραετίας, η υποχώρηση του ΦΠΑ, με στόχο να καθιερωθούν δύο βασικοί συντελεστές 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, η διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή του 6% όπως και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% οριζόντια, η ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που θα εφαρμόσουμε.

Σας ανησυχούν οι εντάσεις με την Τουρκία; Συμφωνείτε με τους χειρισμούς της απερχόμενης κυβέρνησης;

Οι εντάσεις με την Τουρκία αποτελούν κομμάτι των γενικότερων γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο τα ενεργειακά. Η μόνη ανησυχία που πρέπει να έχουμε είναι για τους χειρισμούς της απερχόμενης κυβέρνησης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι όποτε χρειάστηκε να χειριστεί τέτοια θέματα, δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα.

Αυτό πρόκειται να αλλάξει αμέσως μετά τις εκλογές με ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει περιγράψει ένα πλαίσιο δράσεων έναντι της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας, το οποίο βασίζεται στον διάλογο και την επικοινωνία με τους γείτονες και τον κ. Ερντογάν.

Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτα, δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε ούτε βήμα από αυτά.

Είστε υποψήφιος σε μια δύσκολη περιφέρεια, με έντονο ανταγωνισμό. Ποια προβλήματα θα ξεχωρίζατε και τι θα προτάσσατε για την επίλυσή τους; Τι είναι αυτό που θα λέγατε σε έναν πολίτη για να τον πείσετε να σας ψηφίσει;

Ο Βόρειος Τομέας της Β’ Αθηνών είναι μια μικρογραφία ολόκληρης της κοινωνίας. Μια περιοχή με ανθρώπους που δούλεψαν και δουλεύουν σκληρά, στηρίζουν την οικογένειά τους και συνεχίζουν να αγωνίζονται κάθε μέρα για ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τα παιδιά τους.

Αυτούς τους ανθρώπους που αποτελούν τη “ραχοκοκαλιά” της ελληνικής κοινωνίας είναι χρέος μας να στηρίξουμε και αυτούς τους ανθρώπους θέλω να εκπροσωπήσω στην Βουλή.