“Χρειάζεται επανεκκίνηση με μείωση φόρων και επενδύσεις” – Συνέντευξή μου στον Ελεύθερο Τύπο

Σάκης Ιωαννίδης - Ελεύθερος ΤύποςΑπό την περασμένη Δευτέρα για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρόνια υπάρχουν βουλευτές που προεξόφλησαν την ψήφο τους στα νομοσχέδια της κυβέρνησης χωρίς να έχουν προσχωρήσει σε αυτή και χωρίς καν να τα έχουν δει. Θεωρείτε ότι είναι στα συνταγματικά όρια και στα όρια του Κανονισμού της Βουλής; Ο τελευταίος χρειάζεται αναθεώρηση;

Ο νομοθέτης δεν πρόβλεψε ότι στην Βουλή το 2019, θα είχαμε Βουλευτές που για να κρατήσουν την καρέκλα τους θα πρόδιδαν τις αρχές τους και τις αξίες τους. Μάλιστα δεν προέβλεψε ότι θα είχαμε την πιο κυνική κυβέρνηση όλων των εποχών. Όπως και να έχει η κοινωνία κατακρίνει τους πολιτικούς και την πολιτική όταν βλέπει αυτές τις καταστάσεις. Δανεικοί βουλευτές ως ενέχυρο της κυβέρνησης για να κρατήσει την πλειοψηφία. Εκβιασμοί και απειλές μεταξύ των κομμάτων που ως τώρα ήταν μαζί στην κυβέρνηση. Αλισβερίσι ψήφων στην βουλή. Όλα αυτά αποτελούν ντροπή για το πολιτικό μας σύστημα και δείχνει κυρίως τον τρόπο που αντιμετωπίζει αυτή η κυβέρνηση τους θεσμούς. Όλα για την καρέκλα. Αυτά βλέπουν οι νέοι άνθρωποι και αποστρέφονται την πολιτική. Οφείλουμε ως Νέα Δημοκρατία όταν γίνουμε κυβέρνηση να αποκαταστήσουμε την σχέση πολίτη-πολιτικής και θεσμών. Εκεί θέλω και εγώ ως νέος να συμβάλω. Στην αποκατάσταση της σχέσης των νέων ανθρώπων με την πολιτική. 

Με τη Συμφωνία των Πρεσπών να έχει κυρωθεί και την πρόσκληση στο ΝΑΤΟ να είναι γεγονός ποια είναι τα επόμενα βήματα της ΝΔ εκτός από το βέτο στην ένταξη στην ΕΕ.

Η ερώτηση αυτή απευθύνεται σε έναν Μακεδόνα, οπότε θα μου επιτρέψετε να είμαι λίγο πιο αναλυτικός.

 Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια λανθασμένη κατάληξη, μιας στρεβλής διαδικασίας. Είναι μια κακή συμφωνία που εκτός από το όνομα, παραδίδει μακεδονική γλώσσα και εθνότητα στους βόρειους γείτονες μας.

Η κυβέρνηση αυτή προχώρησε σε μια συμφωνία χωρίς να λάβει υπόψη την βούληση του Ελληνικού λαού οπού κατά συντριπτική πλειοψηφία είναι αντίθετος.

Χωρίς προηγουμένως να διαμορφώσει μια εθνική γραμμή συζητώντας με τα υπόλοιπα κόμματα. Χωρίς να υπάρχει ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ότι δεν δέχτηκαν μεταπολιτευτικά 6 πρωθυπουργοί, ο κ. Τσίπρας το δέχθηκε μη υπολογίζοντας τα εθνικά μας συμφέροντα. Εδώ ήταν έτοιμος να δεχτεί «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Τα ατοπήματα πολλά. Για να δικαιολογήσει στους ξένους ηγέτες τις αντιδράσεις του Ελληνικού λαού με τα συλλαλητήρια, δεν δίστασε να μας χαρακτηρίσει ακροδεξιούς, λαϊκιστές και άμυαλους. Ενώ άλλες φορές κυβερνητικά στελέχη υπερασπίζονταν με σθένος τα επιχειρήματα των Σκοπιανών 

Με όλα αυτά θέλω να καταδείξω τα προβλήματα που υπήρξαν στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και των ευθυνών που βαραίνουν την κυβέρνηση για ένα ζήτημα όμως που δεν αφορά αποκλειστικά την ίδια αλλά τις επόμενες γενιές. Η ιστορία και η κληρονομιά μας δεν είναι οικονομικοί δείκτες ή πολιτικές συμμαχίες που βελτιώνονται, χειροτερεύουν ή «μαγειρεύονται». Είναι πριν από εμάς και θα είναι και μετά και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να κάνει εκπτώσεις σε αυτά μόνο και μόνο για να παίξει πολιτικά παιχνίδια.

Ως Νέα Δημοκρατία έχουμε δεσμευθεί ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα που μας παρέχει το Σύνταγμα για να σταματήσουμε αυτό που συμβαίνει με ευθύνη της κυβέρνησης. Και η δέσμευση αυτή έγινε δια στόματος του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής όταν δεσμεύτηκε ότι θα θέσει ακόμα και βέτο στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και όπως γνωρίζετε καλά η Νέα Δημοκρατία είναι μια παράταξη που δεν έχει διστάσει να πει «όχι» όταν διακυβεύονται εθνικά ζητήματα. Ο ιδρυτής της ΝΔ πήρε την απόφαση για απόσυρση από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1974 λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και όχι πολύ παλιά ο Κώστας Καραμανλής έθεσε βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Πώς αντιμετωπίζετε τα θετικά μέτρα που προτίθεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση; Ακόμα κι αν αυτά είναι  χαμηλότερα από τις προσδοκίες που είχε η ίδια καλλιεργήσει.

Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές τόσο και περισσότερη παροχολογία θα υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης. 

Οι πολίτες όμως πλέον δεν τσιμπάνε γιατί η κατάσταση στην πραγματική οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Από τα μνημόνια δεν βγήκαμε στην πράξη. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, από μόνη της,  δεν δημιουργεί αναπτυξιακές ροπές γιατί  δεν συνοδεύτηκε με την μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων. Δεν συνοδεύτηκε με την μείωση της φορολογίας και των εισφορών. Συν τοις άλλοις  με την μείωση του αφορολόγητου θα εξανεμιστεί η αύξηση. Οι 120 δόσεις έχουν εξαγγελθεί άλλα στην πράξη εδώ και 4 χρόνια δεν έχουν νομοθετηθεί, ενώ πλέον σχεδόν όλοι οι φορολογούμενοι χρωστάνε στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Το κερασάκι στην τούρτα, για την αποτυχία στην οικονομική πολιτική, ήρθε από το στόμα του κ. Δραγασάκη, ότι οι τράπεζες ίσως θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση. 

Η οικονομία χρειάζεται restart, με μείωση των φορολογικών συντελεστών, με προσέλκυση επενδύσεων, με κίνητρα στις επιχειρήσεις για να προσλάβουν εργαζομένους και με κανόνες που θα τους τηρούν όλοι. 

Πλέον αυτό που θέλουν, και πολύ περισσότερο αυτό που θέλουν οι νέες και οι νέοι, είναι η επιστροφή στην κανονικότητα. Θέλουν μια Ελλάδα με μια κυβέρνηση που βάζει βάσεις ανάπτυξης και διαμορφώνει ένα περιβάλλον ασφαλές για να ζήσουν και να προκόψουν, χωρίς το κράτος να στέκεται εμπόδιο στην ζωή τους.

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι θα είστε υποψήφιος στο Βόρειο Τομέα Αθηνών. Πώς παίρνει την απόφαση ένας νέος άνθρωπος που έχει ξεκινήσει την επαγγελματική του πορεία να αλλάξει ρότα και να κατέβει υποψήφιος βουλευτής;

Αρχικά θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για την τιμή που μου έκανε να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στο Βόρειο Τομέα των Αθηνών.

Με τα κοινά ασχολούμαι από φοιτητής αφού έχω διατελέσει πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Την δουλεία μου δεν την αφήνω αφού μέσα από αυτήν βγάζω τα προς το ζην.  Οι νέοι όμως οφείλουμε να ασχοληθούμε, αν πιστεύουμε, ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στο τόπο μας, στις ζωές μας. Δεν πρέπει να μένουμε άπραγοι και θεατές των εξελίξεων.

Και αυτούς που πραγματικά θέλω να εκπροσωπήσω και να εκφράσω είναι τους νέους ανθρώπους, τη νέα γενιά, τη γενιά μου. Τους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό γιατί δεν μπορούν να βρουν δουλειά εδώ, που ακόμα και αν έχουν δουλειά το ρευστό σκηνικό τους αποθαρρύνει και τους εγκλωβίζει και ψάχνουν διέξοδο μακριά από την πατρίδα τους, την οικογένεια τους, τους γονείς τους. Τους νέους που ενώ έχουν σπουδάσει και έχουν ειδικευθεί δεν βρίσκουν εδώ στην χώρα μας ή την προοπτική να εξελιχθούν ή αμείβονται δυσανάλογα.

Όχι όμως μόνο αυτούς. Ο Βόρειος Τομέας της Β Αθηνών, είναι μια μικρογραφία όλης της κοινωνίας. Μια  περιοχή με ανθρώπους που δούλεψαν και δουλεύουν σκληρά, στηρίζουν την οικογένεια τους και συνεχίζουν να αγωνίζονται κάθε μέρα για ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τα παιδιά τους. Είναι άνθρωποι που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, αλλά δεν τα παράτησαν ποτέ. 

*Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019