Στις 26 Μαΐου, η ψήφος δεν είναι “χαλαρή” | Άρθρο μου στην εφημερίδα “Αμαρυσία”

ευρωεκλογές σάκης ιωαννίδης

Έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα η ψήφος στις Ευρωεκλογές να θεωρούμε ότι είναι “χαλαρή”. “Αφορούν την Ευρώπη, δεν αφορούν την Ελλάδα και δεν επηρρεάζουν την ζωή μας” είναι η γενική λανθασμένη αντίληψη που επικρατεί. 

Στην πραγματικότητα όμως, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. 

Οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρωπαική Ένωση, ενσωματώνονται στην ελληνική νομοθεσία και προφανώς επηρρεάζουν τις ζωές και των Ελλήνων πολιτών. Και όχι μόνο αυτό. Κοιτάζοντας τις ταμπέλες μεγάλων έργων, θα δούμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό τους χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από την Ευρώπη.

Για αυτό είναι σημαντικό την επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών, να υπάρχουν οι σωστές πολιτικές ισορροπίες στο Ευρωκοινοβούλιο, μακριά από ανεύθυνες πολιτικές και τον λαικισμό.

Με την πολιτική ρευστότητα να είναι κύριο χαρακτηριστικό, ήρθε η ώρα η Ευρώπη να βγει μπροστά και να ασχοληθεί σοβαρά και αποφασιστικά με τα μεγάλα προβλήματα, προβλήματα που αφορούν κατά πολύ μεγάλο ποσοστό και την χώρα μας.

Η τουρκική επιθετικότητα εις βάρος δύο κρατών- μελών (της Ελλάδας και της Κύπρου) θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την ευρωπαική οικογένεια, ως “επίθεση” στην ίδια την Ευρώπη και όχι όπως συμβαίνει ως τώρα, με “χαλαρές” ανακοινώσεις.

Το ίδιο ισχύει και για το πρόβλημα της μετανάστευσης. Η χώρα μας, ως το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, δέχεται μεγάλη πιέση και οι ροές είναι τέτοιες που δεν μπορούμε να τις διαχειριστούμε από μόνοι μας.Είναι ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαική πολιτική, για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, έλεγχο των συνόρων και προφανώς να γίνει πράξη η δίκαιη, αναλογική κατανομή, των μεταναστών στα κράτη-μέλη.

Στο πλαίσιο της ευρωπαικής αλληλεγγύης, ένα σημαντικό θέμα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα, είναι και η ανεργία των νέων, που στη χώρα μας είναι διπλάσιος του ευρωπαικού μέσου όρου.  Χρειάζεται η Ευρώπη να αναλάβει δράση, ώστε να προχωρήσουμε σε ενίσχυση της απασχόλησης μέσα από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, που θα δίνουν μεγαλύτερο βάρος στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ελλάδα.

Στην χώρα μας όμως, οι Ευρωεκλογές είναι και η πρώτη ευκαιρία μετά από τέσσερα χρόνια, για να καταδικάσουν την πολιτική της κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τέσσερα χρόνια ο κύριος Τσίπρας και η παρέα του κορόιδεψαν τον λαό, διέλυσαν την οικονομία, έκαναν “κουρελόχαρτο” τους θεσμούς, υπέγραψαν την ταπεινωτική για την χώρα μας Συμφωνία των Πρεσπών. 

Το αποτελέσμα των ευρωεκλογών και – η κατά τη γνώμη μου – συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές, θα είναι ένα κεντρικό πολιτικό μήνυμα που θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα πουν στον κ. Τσίπρα “ως εδώ”, δείχνοντας του την πόρτα της εξόδου, ώστε να προχωρήσει άμεσα σε εθνικές εκλογές, που θα φέρουν την μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα. 

Στις ευρωεκλογές της 26ης Μαίου δεν πρέπει να πάει ούτε μια ψήφος χαμένη. Από την μια για να προστατέψουμε το ευρωπαικό κεκτημένο και να διαμορφώσουμε την Ευρώπη της επόμενης δεκαετίας που θα έχει στο επίκεντρο της τον άνθρωπο, και από την άλλη, να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα αποδοκιμασίας στην αποτυχημένη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Αμαρυσία” στις 18/5/2019.

“Με εντολή υπουργού”

Σάκης Ιωαννίδης ΤΑ ΝΕΑΗ τραγωδία στο Μάτι συνοψίζεται σε μία φράση: “είναι εντολή υπουργού, δεν μπορώ…”

Ακόμα και σε εκείνες τις καταστροφικές στιγμές, τα λόγια ενός υπουργού αποδείχθηκαν υπεράνω όλων.

Μέσα σε λίγες λέξεις αποτυπώθηκε ολόκληρη η κατάντια του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Μια λάθος νοοτροπία, η οποία έχει κυριολεκτικά έχει δηλητηριάσει την λειτουργία ολόκληρου του κράτους.

Ο λόγος ενός Υπουργού υπερβαίνει νόμους, διαδικασίες και ιεραρχίες. Μπορεί να λήξει ένα θέμα, να το κρατά μετέωρο ή αφημένο στην τύχη του. Έτσι, γιατί απλά μπορεί. Γιατί είναι Υπουργός, άρα και υπεράνω όλων.

Ας μην γελιόμαστε, το φαινόμενο αυτό, αυτή η παθογένεια του ελληνικού πολιτικού συστήματος δεν είναι τωρινή. Προϋπήρχε. Για πρώτη φορά όμως, συμβαίνει με τόσο κυνικό τρόπο.

Όποιος δεν συμφωνεί με τον Υπουργό, διώκεται, απολύεται ή μένει στο περιθώριο. Με βάση τη διχαστική νοοτροπία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «όποιος δεν είναι με μας» είναι επικίνδυνος. Όλα κινούνται στη βάση της ρητορικής του Α.Τσίπρα: «Είτε τους τελειώνουμε, είτε μας τελειώνουν».

Η κυνικότητα πάντως που διέπει τα στελέχη του Σύριζα είναι θαυμαστή.  Τα παραδείγματα  πολλά:

“Μια στραβή στην βάρδια της” ήταν για την κυρία Δούρου η τραγωδία στο Μάτι.  

“Αψύς Κρητικός” αποκαλείται ο ανεκδιήγητος Πολάκης.

Αυτός που γράφει το Νόμο στα παλαιότερα των υποδημάτων του.

Που καπνίζει σε χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα, που ομολογεί ότι είχε μαύρα ταμεία ως Δήμαρχος, που απειλεί να θάψει τρία μέτρα κάτω από τη γη, όποιον δε σκύψει το κεφάλι στον αυταρχισμό του.

Έτσι, γιατί μπορεί και άμα χρειαστεί, μπορεί να κρυφτεί πίσω από την ασυλία του.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα «έγιναν» “φασίστες και ακροδεξιοί” οι Έλληνες που διαμαρτύρονται για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ένας Υπουργός, ένας «δικός μας» έχει το δικαίωμα να κάνει και να λέει ότι θέλει. Και ταυτόχρονα, να μην έχει καμία ευθύνη, για τίποτα.

Κανένας υπουργός δεν ανέλαβε την ευθύνη για την τραγωδία στο Μάτι. Για τις πλημμύρες στη Μάνδρα,

Για την έλλειψη ασφάλειας στους δρόμους.

Για την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό. 

Για την οικονομική κατάρρευση της ΔΕΗ.

Για την μάστιγα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που έχουν στοιχίσει ανθρώπινες ζωές.

Για την διάλυση των Πανεπιστημίων μας.

Κανείς δε φταίει για τίποτα που έχει συμβεί στη χώρα τα τελευταία 4,5 χρόνια.

Αυτή η παράφορη αγάπη για την καρέκλα και την εξουσία, είναι υπεράνω όλων. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου εξουσιολαγνεία που ισοπεδώνει τα πάντα.

Στην επόμενη μέρα της χώρας είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει χώρος για τέτοια φαινόμενα και νοοτροπίες. Από κανέναν και προς κανέναν.

Έχουμε ευθύνη να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ώστε ποτέ ξανά, κανένα πολιτικό κόμμα ή καμιά εξουσία να μη μπορέσει να χρησιμοποιήσει το κράτος ως λάφυρο. Να μη μπορεί να παρέμβει στη λειτουργία των θεσμών.  

Μόνο έτσι η Ελλάδα θα γίνει κανονική χώρα, που δε θα χρειάζεται καμία παρέμβαση Υπουργού για να λειτουργήσουν οι διαδικασίες ενός κράτους ή να ικανοποιηθούν προσωπικά συμφέροντα.

Μόνο έτσι, σιγά-σιγά, θα επανέλθει η εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική εξουσία.

 

* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” στις 13 Μαΐου 2019.

Τύποι σαν τον Πολάκη χρειάζονται και σκληρή αντιπολίτευση

Tύποι σαν τον Πολάκη, που στοχοποιούν, μειώνουν ανθρώπους και υπολήψεις δεν αντιμετωπίζονται μόνο με θετικό λόγο, χρειάζεται και σκληρή αντιπολίτευση” σχολιάζει μιλώντας στο News 24/7 o υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, Σάκης Ιωαννίδης.

Ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ εξάλλου υποστηρίζει ότι: “Το δήθεν ‘κοινωνικό πρόσωπο’ του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε φαίνεται από την αηθή επίθεση του Πολάκη στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο”.

Δηλώνει επίσης ότι: “Η ΝΔ είναι ένα λαϊκό κόμμα, με λαϊκές αναφορές και πάντα ήταν και είναι στο πλευρό των εργαζομένων” προσθέτοντας ότι “Για να υπάρχουν εργαζόμενοι, πρέπει πρώτα να υπάρχουν δουλειές” ενώ τονίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δε διαφωνεί με τα επιδόματα, αλλά δεν μπορεί η κοινωνική πολιτική να στηρίζεται μόνο σε αυτά. “Κοινωνική πολιτική είναι και οι δουλειές”, σημειώνει.

Ο κ.Ιωαννίδης “καρφώνει” Τσιτουρίδη- Παπακώστα ως ένας καραμανλικός της νεότερης γενιάς, ενώ ταυτόχρονα στέλνει εσωκομματικά μηνύματα και μηνύματα στους καραμανλικούς ψηφοφόρους.

“Η ΝΔ ήταν είναι και θα είναι μία και δεν έχει τέτοιες διαχωριστικές γραμμές. Όσοι βρισκόμαστε σε αυτή, τηρούμε την ιδρυτική διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή” αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

“Αυτοί που έφυγαν και αυτοαποκαλούνται τώρα “καραμανλικοί” το κάνουν για προσωπικό τους συμφέρον. Δεν μπορεί να αυτοαποκαλείσαι “καραμανλικός” και να στηρίζεις τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να αυτοαποκαλείσαι “καραμανλικός” και να είσαι με τον Πολάκη. Δεν μπορεί να αυτοαποκαλείσαι “καραμανλικός” και να ψηφίζεις την Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν μπορεί να αυτοαποκαλείσαι “καραμανλικός” και να είσαι με αυτούς που κατηγορούν την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.”

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ.Ιωαννίδη στο News 24/7 έχει ως εξής:

Γιατί η ΝΔ διαφωνεί γενικότερα με τη λογική των επιδομάτων; Δεν πρέπει οι ασθενέστεροι, οι άνεργοι, τα ΑΜΕΑ να έχουν στήριξη;

Όλη αυτή η κουβέντα είναι όψιμη και γίνεται εκ του πονηρού. Η ΝΔ ανέκαθεν στήριζε και στηρίζει τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Προφανώς λοιπόν δεν διαφωνούμε με τα επιδόματα που παίρνουν τα ΑΜΕΑ, οι πολύτεκνοι, οι μακροχρόνια άνεργοι και κάθε πολίτης που έχει πραγματική ανάγκη.

Εκεί που υπάρχει η τεράστια ιδεολογική διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να στηρίζεται ολόκληρη η κοινωνία στα επιδόματα και όχι στην εργασία. Την ίδια στιγμή συμβαίνει να παίρνουν επιδόματα άνθρωποι που φοροδιαφεύγουν ή κάνουν μαύρη εργασία και μέσω των οποίων πλήττεται και η οικονομία και οι ευπαθέστερες κοινωνικά ομάδες. Αυτές δηλαδή, οι οποίες τα δικαιούνται και θα μπορούσαν αυτά να είναι ακόμα μεγαλύτερα.

Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από αυτή του την πολιτική είναι προφανής: να καταφέρνει να κρατά “ομήρους” αυτούς τους ανθρώπους, για να αποσπά την ψήφο τους. Δεν μπορεί η κοινωνική πολιτική να στηρίζεται μόνο στα επιδόματα. Κοινωνική πολιτική είναι και οι δουλειές.

Το δήθεν “κοινωνικό πρόσωπο” του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε φαίνεται από την αηθή επίθεση του Πολάκη στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, έναν νέο άνθρωπο με αναπηρία, την οποία όμως δεν άφησε να σταθεί εμπόδιο στην ζωή του. Δεν μπορεί να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για κοινωνική πολιτική όταν έχει κόψει το ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του δεσμεύθηκε να δώσει πίσω στην μικρομεσαία τάξη, όσα της στέρησε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ.Βέμπερ ξεκίνησε την Τρίτη από την Αθήνα την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία της Κομισιόν. Ωστόσο έχει εκφράσει στο παρελθόν θέσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις ελληνικές, όπως για παράδειγμα στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Ο κ.Τσίπρας τον έχει δε χαρακτηρίσει ως ανθέλληνα. Γιατί λοιπόν είναι καλύτερη επιλογή;

Ο κ. Βέμπερ σε μια κίνηση που έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία για το πως θα κινηθεί σε περίπτωση που κερδίσει την Προεδρία της Κομισιόν, αποφάσισε να ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία από την χώρα μας. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του: η Ελλάδα υπέφερε τα τελευταία 4 χρόνια από τον αριστερό λαικισμό του κ. Τσίπρα και της παρέας του, και με τη νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές να διαφαίνεται στον ορίζοντα, μπορεί η χώρα μας να γίνει παράδειγμα για την αρχή του τέλους του λαϊκισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Παράλληλα ο κ. Βέμπερ είναι ο πρώτος Ευρωπαίος πολιτικός που έχει συνταχθεί με την πάγια θέση της ΝΔ για μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, λιγότερους φόρους, περισσότερο πραγματικό εισόδημα για τους πολίτες.

Όμως, υπάρχει κάποιος που έχει ασκήσει πιο αντεθνική πολιτική από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Από αυτή που ήθελε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη και το ευρώ; Που χάρισε στους Σκοπιανούς Μακεδονική ταυτότητα; Που επιτίθεται στην θρησκεία; Που στραγγάλισε μέσω των φόρων τη μικρομεσαία τάξη και τους πολίτες; Που αλλάζει τα βιβλία της ιστορίας; Που “εξαφάνισε” τα θαλάσσια σύνορα και μετέτρεψε τα νησιά σε αποθήκες ψυχών που ζουν σε άθλιες συνθήκες;

Υπάρχει μία ανοιχτή συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ, κατά πόσον πρέπει να επιλέξει μία στρατηγική σκληρού αντιπολιτευτικού ροκ απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ ή θετικού πολιτικού λόγου. Ο κ.Χατζηδάκης μιλώντας την περασμένη Κυριακή στο News 24/7 τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του δεύτερου, ο κ.Γεωργιάδης λέει ότι δεν μπορείτε να είστε comm il faut. Ποια είναι η δική σας θέση;

Είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζονται και τα δύο. Η ΝΔ έχει αποδείξει τον θετικό της λόγο με τις προτάσεις και τις θέσεις της αλλά και με την ψήφιση νομοσχεδίων θετικών προς τους πολίτες, όπως αυτά για την χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Εξάλλου η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που έχει καταθέσει το πρόγραμμα της σε μια σειρά από τομείς όπως η Υγεία, οι Υποδομές, η Παιδεία ενώ έρχονται και άλλα.

Όμως τύποι σαν τον Πολάκη, που στοχοποιούν, μειώνουν ανθρώπους και υπολήψεις δεν αντιμετωπίζονται μόνο με θετικό λόγο, χρειάζεται και σκληρή αντιπολίτευση.

Πώς να μην κάνεις σκληρή αντιπολίτευση για την ασφάλεια, όταν εγκληματίες κάνουν ότι θέλουν; Για την Συμφωνία των Πρεσπών που είναι ντροπιαστική για την Ελλάδα ή για την Παιδεία που έχει γίνει ένα μπάχαλο με το ανεκδιήγητο νομοσχέδιο Γαβρόγλου;

.Ο ΣΥΡΙΖΑ προσάπτει στη ΝΔ την κατηγορία ότι είναι κόμμα των ελίτ και ενδιαφέρεται πρωτίστως για τις επενδύσεις και όχι για τους εργαζόμενους. Πως απαντάτε σε αυτό;

Όταν έχεις στο ψηφοδέλτιο σου τον Πέτρο Κόκκαλη, δεν μπορείς να μιλάς για ελίτ. Όταν στην ουσία έχεις εξαφανίσει την μικρομεσαία τάξη μέσω της υπερφορολόγησης, όταν έχεις αυξήσει τις φορολογικές εισφορές, όταν έχεις κάνει αυτά που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, δεν μπορείς να λες ότι νοιάζεσαι για τους εργαζόμενους.

Η ΝΔ είναι ένα λαϊκό κόμμα, με λαϊκές αναφορές και πάντα ήταν και είναι στο πλευρό των εργαζομένων.

Για να υπάρχουν εργαζόμενοι, πρέπει πρώτα να υπάρχουν δουλειές και για αυτό τονίζουμε την ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες θα φέρουν νέες καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ που τόσο κόπτεται για τους εργαζόμενους, καθυστερεί μεγάλες επενδύσεις όπως το Ελληνικό, με διάφορες προφάσεις. Είναι φανερό ότι δεν θέλουν τις επενδύσεις, δεν θέλουν την επιχειρηματικότητα.

.Θεωρείστε ένα στέλεχος της νεότερης καραμανλικής γενιάς. Στο καραμανλικό ακροατήριο πάντως φιλοδοξούν να απευθυνθούν και νέα σχήματα στο χώρο της δεξιάς, υποστηρίζοντας ότι η σημερινή ΝΔ δεν εκφράζει τους καραμανλικούς διότι δεν έχει αρκετή κοινωνική ευαισθησία. Θα ήθελα το σχόλιο σας επ αυτού.

Εγώ είμαι στέλεχος της ΝΔ. Κάποιοι προσπαθούν να βάλουν τεχνητά ταμπέλες. Η ΝΔ ήταν είναι και θα είναι μία και δεν έχει τέτοιες διαχωριστικές γραμμές. Όσοι βρισκόμαστε σε αυτή, τηρούμε την ιδρυτική διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Αυτοί που έφυγαν και αυτοαποκαλούνται τώρα “καραμανλικοί” το κάνουν για προσωπικό τους συμφέρον. Δεν μπορεί να αυτοαποκαλείσαι “καραμανλικός” και να στηρίζεις τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να αυτοαποκαλείσαι “καραμανλικός” και να είσαι με τον Πολάκη. Δεν μπορεί να αυτοαποκαλείσαι “καραμανλικός” και να ψηφίζεις την Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν μπορεί να αυτοαποκαλείσαι “καραμανλικός” και να είσαι με αυτούς που κατηγορούν την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

Όπως και να έχει δεν μπορείς να είσαι πιο καραμανλικός από τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή, που είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και έχει αποδείξει ότι στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συνέντευξη στην Βίκυ Σαμαρά στο news247 –  Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

1 2 3 7