Το μέλλον ξεκίνησε | Άρθρο μου στην εφημερίδα “Νέα Σελίδα”

Άρθρο Σάκης ΙωαννίδηςΗ μεγάλη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου ήταν η αρχή για την πολιτική αλλαγή που είχε ανάγκη η χώρα. Τα προβλήματα πολλά, τα ανοιχτά μέτωπα ακόμα περισσότερα. Δεν υπάρχει “περίοδος χάριτος” ούτε καιρός για θριαμβολογίες και πανηγύρια.

Αυτό ήταν το μήνυμα και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό το καλοκαίρι δεν υπάρχει καιρός για διακοπές για τη νέα κυβέρνηση. Μόνο δουλειά, ώστε να ξεκινήσουμε την ανοικοδόμηση της πατρίδας μας και να επαναφέρουμε την κανονικότητα.

Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι ξεκάθαρα: με νωπή την ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού, ο κυβερνητικός μηχανισμός λειτουργεί σε υψηλές στροφές, ώστε να φέρει τις πρώτες, δομικές και κρίσιμες αλλαγές. 

Στην οικονομία με την μείωση των φόρων, στην Παιδεία με την κατάργηση του ασύλου, στην Δικαιοσύνη με την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της, με την ασφάλεια για την επαναφορά του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες. Οι προγραμματικές θέσεις και αρχές της Νέας Δημοκρατίας έχουν αρχίσει να υλοποιούνται σε ρυθμούς πρωτόγνωρους για ελληνική κυβέρνηση.

Εκεί που θέλω όμως να σταθώ ακόμα περισσότερο είναι ότι επαναφέρεται το θέμα του μεταναστευτικού και κυρίως των χώρων υποδοχής, οι οποίοι είχαν εγκαταλειφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, διαμορφώνοντας εικόνες ντροπής για την χώρα. Υπάρχει η πρόθεση για λύση του με την αποσυμφόρηση των νησιών, κάτι που θα ωφελήσει κυρίως τους κατοίκους τους, αλλά και τους ανθρώπους που ζούσαν μέχρι τώρα σε χώρους που είχαν μετατραπεί σε “αποθήκες ψυχών”.

Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι χωρίς αμφιβολία ιδιαίτερα θετικά. Είναι μια κυβέρνηση που ξεκίνησε δυναμικά και με ορμή, έχοντας ως βάση τη δύναμη που της έδωσε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να επαναπαυθούμε με τις πρώτες αυτές επιτυχίες.

Οι Έλληνες πολίτες μετά από τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που γύρισαν την χώρα χρόνια πίσω, έχουν πλέον απαιτήσεις από την πρώτη μετά από χρόνια αυτοδύναμη κυβέρνηση της χώρας και αυτές τις απαιτήσεις καλούμαστε να εκπληρώσουμε χωρίς καθυστέρηση και εκπτώσεις.

Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, όπως γίνεται κάθε φορά που εμείς ως Έλληνες είμαστε ενωμένοι και προτάσσουμε πάνω απ όλα το συμφέρον της πατρίδας μας. Άλλωστε η επιτυχία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, θα είναι προς το συμφέρον όλων, τουλάχιστον όσων θέλουμε μια Ελλάδα σύγχρονη και ασφαλή με ισχυρή οικονομία, χωρίς τις παθογένειες και τα λάθη του παρελθόντος. 

Μια Ελλάδα δηλαδή, που θα κάνει τους πολίτες της να αισθάνονται ξανά υπερήφανοι για αυτή.

“Η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι εργαλείο κυβερνησιμότητας της χώρας” | Συνέντευξή μου στην Athens Voice

Συνέντευξη Athens Voice Σάκη ΙωαννίδηO  Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει τις τελευταίες μέρες οτι αν δεν βγει αυτοδύναμη η ΝΔ θα πάμε για νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο, με απλή αναλογική. Ο κ. Τσίπρας απαντά ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ κινδυνολογεί. Μήπως τελικά είναι έτσι;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει σε όλους τους τόνους ότι όσο πιο ισχυρή είναι η εντολή που θα μας δώσουν οι Έλληνες πολίτες, τόσο πιο άμεσα και ξεκάθαρα θα εφαρμοστεί το σχέδιο που έχουμε παρουσιάσει για την επόμενη μέρα της χώρας. 

Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε το σχέδιό μας χωρίς αστερίσκους και εκπτώσεις, ώστε να επωφεληθούν άμεσα οι πολίτες. Η αυτοδυναμία λοιπόν που επιζητάμε είναι εργαλείο κυβερνησιμότητας της χώρας, το οποίο ο απερχόμενος Πρωθυπουργός προσπάθησε να υπονομεύσει φέρνοντας την απλή αναλογική, η οποία θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Είναι λοιπόν προφανές, ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κρατήσει την χώρα σε μια “ομηρία ακυβερνησίας” μέσω της απλή αναλογικής. Αυτό θέλουμε εμείς να αποφύγουμε, ζητώντας την ισχυρή εντολή των πολιτών.

Πάντως ο κίνδυνος αποχής ιδιαίτερα στους νέους ψηφοφόρους είναι υπαρκτός. Πώς βλέπετε να αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα; ή μήπως η αποχή βολεύει τελικά τη ΝΔ;

Πίστευα και πιστεύω πάντα ότι η αποχή είναι ο πιο “ύπουλος” εχθρός της προόδου και της εξέλιξης. Γιατί επί της ουσίας όταν απέχεις παραχωρείς το δικαίωμα στον άλλο να καθορίσει την ζωή σου.

Η αποχή λοιπόν δεν βολεύει την αλλαγή των πραγμάτων ούτε σε καμιά περίπτωση την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Στο πλαίσιο αυτό, προτιμώ έναν νέο που δεν θα ψηφίσει Νέα Δημοκρατία, παρά έναν νέο που θα πάει για μπάνιο.

Ο πρωθυπουργός δηλώνει κατ’ επανάληψη ότι το παιχνίδι μπορεί να γυρίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει πρώτη δύναμη την 7η Ιουλίου.Δίνετε μια στο εκατομμύριο πιθανότητα γι αυτό; Και αν όχι γιατί;

Ο Πρωθυπουργός μπορεί να δηλώνει το οτιδήποτε, είναι πλέον γνωστή η ικανότητά του στα ψέματα. Είναι όμως η ίδια η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει ότι και οι ίδιοι γνωρίζουν πως θα ηττηθούν: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέδιο, δεν έχει αφήγημα και προσπαθεί μέσα από την δημιουργία και την διασπορά fake news, με τα στελέχη του να έχουν ικανότητες…”Χουντίνι”, να ανακαλύψουν δήθεν “κρυφά” σημεία στο ξεκάθαρο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά κρίνεται σε εθνικές κάλπες για τα πεπραγμένα του, για την καταστροφική του πορεία τα τελευταία 4,5 χρόνια στην κυβέρνηση της χώρας. 4,5 χρόνια που δίχασε, ταπείνωσε τους Έλληνες πολίτες, κατέστρεψε την οικονομία της χώρας, διέλυσε κάθε έννοια ασφάλειας, “κουρέλιασε” τους θεσμούς και προσπάθησε να εγκαθιδρύσει κομματικό κράτος.

Για αυτά όλα οι Έλληνες πολίτες θα αποδοκιμάσουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και θα υπερψηφίσουν την πολιτική μας πρόταση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφμισβητεί το φορολογικό πρόγραμμα της ΝΔ και λέει ότι ό,τι εφαρμοστεί θα ευνοεί μόνο τους ισχυρούς. Τι απαντάτε σε αυτό;

Αυτό είναι ένα ακόμα ψέμα, που λέει η απερχόμενη κυβέρνηση που πλήγωσε όσο καμία άλλη τη μεσαία τάξη, επιβάλλοντας 29 νέους φόρους, φορολογώντας τους πάντες και τα πάντα. 

Το δικό μας πρόγραμμα ευνοεί όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις, ώστε να γίνει πράξη η επανεκκίνηση της οικονομίας και να δημιουργηθούν οι προυποθέσεις για την “έκρηξη ανάπτυξης” που έχει ανάγκη η χώρα.

Η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες και αγρότες από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της τετραετίας, η υποχώρηση του ΦΠΑ, με στόχο να καθιερωθούν δύο βασικοί συντελεστές 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, η διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή του 6% όπως και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% οριζόντια, η ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που θα εφαρμόσουμε.

Σας ανησυχούν οι εντάσεις με την Τουρκία; Συμφωνείτε με τους χειρισμούς της απερχόμενης κυβέρνησης;

Οι εντάσεις με την Τουρκία αποτελούν κομμάτι των γενικότερων γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο τα ενεργειακά. Η μόνη ανησυχία που πρέπει να έχουμε είναι για τους χειρισμούς της απερχόμενης κυβέρνησης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι όποτε χρειάστηκε να χειριστεί τέτοια θέματα, δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα.

Αυτό πρόκειται να αλλάξει αμέσως μετά τις εκλογές με ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει περιγράψει ένα πλαίσιο δράσεων έναντι της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας, το οποίο βασίζεται στον διάλογο και την επικοινωνία με τους γείτονες και τον κ. Ερντογάν.

Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτα, δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε ούτε βήμα από αυτά.

Είστε υποψήφιος σε μια δύσκολη περιφέρεια, με έντονο ανταγωνισμό. Ποια προβλήματα θα ξεχωρίζατε και τι θα προτάσσατε για την επίλυσή τους; Τι είναι αυτό που θα λέγατε σε έναν πολίτη για να τον πείσετε να σας ψηφίσει;

Ο Βόρειος Τομέας της Β’ Αθηνών είναι μια μικρογραφία ολόκληρης της κοινωνίας. Μια περιοχή με ανθρώπους που δούλεψαν και δουλεύουν σκληρά, στηρίζουν την οικογένειά τους και συνεχίζουν να αγωνίζονται κάθε μέρα για ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τα παιδιά τους.

Αυτούς τους ανθρώπους που αποτελούν τη “ραχοκοκαλιά” της ελληνικής κοινωνίας είναι χρέος μας να στηρίξουμε και αυτούς τους ανθρώπους θέλω να εκπροσωπήσω στην Βουλή. 

Οι εποχές που ο πολιτικός λόγος γινόταν με απειλές, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί

Συνέντευξη του πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ και υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, Σάκη Ιωαννίδη, στο Newpost.gr και στον Γιώργο Δ. Ευθυμίου

«Είναι καθήκον των πολιτικών να μην επιτρέψουμε αυτήν την κατρακύλα του πολιτικού διαλόγου σε τέτοιο επίπεδο» επισημαίνει για τη ρητορική Τσίπρα ο Σάκης Ιωαννίδης, ένα από τα νέα πρόσωπα της κεντροδεξιάς παράταξης, που διεκδικούν την είσοδο τους στη Βουλή. Σχετικά με τις φράσεις του πρωθυπουργού «δεν θα ξεμπέρδεψετε με την Αριστερά» και «το προγραμμα της ΝΔ μυρίζει ανθρώπινο αίμα», ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ στη συνέντευξη του στο newpost.gr, τονίζει πως «οι εποχές που ο πολιτικός λόγος γινόταν με απειλές και όρους “αίματος”, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί». Ως υποψήφιος στο Βόρειο Τομέα της Β´ Αθηνών, ο κ. Ιωαννίδης χαρακτηρίζει «υποχρέωση» της ΝΔ την ενίσχυση της μεσαίας τάξης και υπενθυμίζει πως το κυβερνητικό προγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι «ρεαλιστικό, κοστολογημένο και εφαρμόσιμο, το οποίο βασίζεται στα επίσημα στοιχεία του ΓΛΚ, που είναι σε γνώση και των εταίρων». «Οι αγορές άλλωστε δείχνουν έτοιμες για μία ενδεχόμενη νίκη της ΝΔ, σε αντίθεση με κάθε εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων ετών» προσθέτει ο Σάκης Ιωαννίδης.

Κύριε Ιωαννίδη, είστε υποψήφιος σε μια Περιφέρεια που οι ψηφοφόροι της ανήκουν κυρίως στη μεσαία τάξη. Και η αυτοδυναμία της ΝΔ, όπως όλα δείχνουν περνά από τη μεσαία τάξη. Θεωρείτε ότι μπορείτε να πείσετε τους συγκεκριμένους πολίτες και με ποια επιχειρήματα;

Η μεσαία τάξη αποτέλεσε διαχρονικά την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας, τον βασικό φορέα προόδου για την Ελλάδα.

Η μεσαία τάξη δεν είναι όμως κάτι αφηρημένο, είναι άνθρωποι που αποφάσισαν να κάνουν την οικογένειά τους στην Ελλάδα, να εργαστούν και να παράξουν πλούτο στη χώρα μας.

Είναι οι άνθρωποι που έβαλε στο στόχαστρο ο ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 χρόνια. Το ομολόγησαν ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Χουλιαράκης στη Βουλή τον χειμώνα του 2017.

Για εμάς η ενίσχυση της μεσαίας τάξης αποτελεί υποχρέωση απέναντι στους πολίτες που είδαν τους κόπους και τα έσοδά τους να φορολογούνται με παράλογο τρόπο.

Για το λόγο αυτό στο πρόγραμμα που έχουμε καταρτίσει περιλαμβάνονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή. Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγ γελματίες και αγρότες από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της τετραετίας, υποχώρηση του ΦΠΑ, με στόχο να καθιερωθούν δύο βασικοί συντελεστές 11% και 22%, από 1 3% και 24% σήμερα, διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή του 6% όπως και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% οριζόντια.

Να ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι, αυτή η επιλογή είναι επιλογή στήριξης της οικονομίας και επιλογή δημιουργίας ενός καλύτερου αύριο για όλους τους Έλληνες και δεν πρέπει να έχει καμιά σχέση με εκλογικούς στόχους και εκλογές τακτικές. Είναι το καθήκον κάθε υπεύθυνης πολιτικής δύναμης.

Αν τελικά δεν επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας, τι να περιμένουμε μετά τις 8 Ιουλίου;

Όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλους τους τόνους, όσο πιο ηχηρή είναι η εντολή του ελληνικού λαού προς τη Νέα Δημοκρατία για να κυβερνήσει τη χώρα, τόσο πιο άμεσα και ξεκάθαρα θα εφαρμοστεί το σαφές πρόγραμμα που έχουμε παρουσιάσει στον ελληνικό λαό.

Επιθυμία μας είναι το πρόγραμμα μας να εφαρμοστεί χωρίς αστερίσκους και εκπτώσεις για να ωφεληθούν άμεσα οι πολίτες και να πάρει ανάσα η ελληνική οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει την δημιουργία μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας που θα πάει τη χώρα μπροστά.

Το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ πάντως, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «μυρίζει ανθρώπινο αίμα»…

Η φράση αυτή του κ. Τσίπρα είναι βγαλμένη μέσα από τις πιο «σκοτεινές» μέρες και τις πιο «μαύρες» σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Ένα εμφυλιοπολεμικό μήνυμα, δείγμα του διχαστικού λόγου που καλλιεργεί ο απερχόμενος πρωθυπουργός με κάθε ευκαιρία.

Να σας θυμίσω ότι την περασμένη Τετάρτη είπε απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία, την παράταξη που θεμελίωσε τη Δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο: «είναι βέβαιο, δεν θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα με την Αριστερά, με την προοδευτική παράταξη». Οι εποχές που ο πολιτικός λόγος γινόταν με απειλές και όρους «αίματος» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί με πολύ κόπο και μεγάλο κόστος και είναι καθήκον των πολιτικών να μην επιτρέψουμε αυτήν την κατρακύλα του πολιτικού διαλόγου σε τέτοιο επίπεδο.

Οι πολίτες θα αποφασίσουν με την ψήφο τους για το πρόγραμμα που θέλουν να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Πρόγραμμα ρεαλιστικό, κοστολογημένο και εφαρμόσιμο και όχι πρόγραμμα «κόπι πάστε», για να το πω στην «πολάκειο διάλεκτο», την οποία γνωρίζει καλά ο κ. Τσίπρας.

Κατά τη θητεία σας ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, είχατε επαφές με την Ε.Ε. Γιατί οι εταίροι μας και οι θεσμοί να δεχθούν τις μειώσεις φόρων που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης;

Έχοντας συμμετάσχει σε ουκ ολίγες συνεδριάσεις της ευρωπαϊκής νεολαίας του ΕΛΚ και σε ευρωπαϊκά fora έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει περιθώριο διαλόγου και υποβολής προτάσεων. Οι εταίροι της Ελλάδας δεν είναι «μπαμπούλες». Σκεφτείτε όμως, αν εγώ σας κορόιδευα και σας υποτιμούσα επί έξι μήνες, όπως έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα, μετά πώς θα με αντιμετωπίζατε; Η Νέα Δημοκρατία, επαναλαμβάνω, έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, κοστολογημένο και εφαρμόσιμο, το οποίο βασίζεται στα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα οποία είναι σε γνώση και των εταίρων.

Ουσιαστικά προτείνουμε μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα ισχυρή και αυτοδύναμη, χωρίς να έχει ανάγκη συνεπικουρίας και επιτήρησης, και από την άλλη θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών της.

Αυτό το πρόγραμμα θέτουμε στην κρίση του ελληνικού λαού, έχοντας επιλέξει συνειδητά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να μην δώσουμε υποσχέσεις και ψεύτικες ελπίδες, αλλά πραγματική προοπτική. Οι αγορές άλλωστε δείχνουν έτοιμες για μία ενδεχόμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, σε αντίθεση με κάθε εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων ετών.

Ως νέος υποψήφιος, αλλά και νέος ηλικιακά, τι χαρακτηριστικά θεωρείτε ότι θα πρέπει να έχει η επόμενη Βουλή; Και τι μπορείτε να πείτε στους ψηφοφόρους της γενιάς σας για να τους πείσετε να σας ψηφίσουν;

Στόχος μου είναι να αποδείξω στους συμπολίτες μου ότι όσοι νέοι έχουν γνώσεις, ικανότητες, καλ ό βιογραφικό, ιδέες, απόψεις και προτάσεις αξίζει να τους εκπροσωπήσουν στη νέα Βουλή.

Οι βουλευτές της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου θα εκλεγούν από ψηφοφόρους πιο συνειδητοποιημένους και σίγουρους για την επιλογή τους και πιστεύω ότι θα προτιμήσουν ανθρώπους που είναι μέσα από την κοινωνία, έχουν “κολλήσει”  ένσημα και έχουν πραγματική αντίληψη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κάθε πολίτης στην καθημερινότητα του.

Αυτό για το οποίο μπορώ να δεσμευθώ στους ψηφοφόρους της γενιάς μου, αλλά και γενικά στους πολίτες του Βόρειου Τομέα της Β’Αθηνών όπου είμαι υποψήφιος, είναι ότι θα συνεχίσω να κάνω αυτό που έκανα πάντα: θα δίνω μάχες σε όλα τα επίπεδα για όσα πιστεύω, μάχες του σήμερα για το αύριο των Ελλήνων, μάχες για τα προβλήματα και τις ανησυχίες μας, με μοναδικό στόχο η Ελλάδα να γίνει μία χώρα που θα είναι αντάξια της ιστορίας και του παρελθόντος της, προσφέροντας ένα καλύτερο αύριο για τους πολίτες της.

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα newpost.gr | 28/6/2019

“Πολιτική αλλαγή και ανανέωση είναι έννοιες ταυτόσημες” | Άρθρο μου στην Realnews

άρθρο Σάκη Ιωαννίδη«Πολιτική αλλαγή» είναι η φράση που ενσαρκώνει το διακύβευμα των εκλογών της επόμενης Κυριακής. Πολιτική αλλαγή μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από ανθρώπους που είπαν ψέματα, πλήγωσαν την υπερηφάνεια των Ελλήνων και ανήγαγαν το ρουσφέτι και τον κοινωνικό αυτοματισμό σε αποκλειστικό εργαλείο άσκησης πολιτικής. 

Έπαιξαν χωρίς κανέναν απολύτως δισταγμό με τους θεσμούς και τον πυρήνα του δημοκρατικού πολιτεύματος επαναφέροντας συνθήματα και διχαστικές αντιλήψεις του παρελθόντος ,που είχαμε ξεπεράσει εδώ και πολλά χρόνια. 

Είναι ξεκάθαρο ότι έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και πως δεν έχουν να προσφέρουν ουσιαστικές και αποτελεσματικές απαντήσεις για τα προβλήματα του σήμερα: την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών, την αναβάθμιση της Παιδείας.

Είναι ξεκάθαρο ότι έφτασε η ώρα της πολιτικής αλλαγής, πολιτική αλλαγή που δεν πρόκειται να μετατραπεί από σύνθημα σε πράξη, αν δεν υπάρξουν ρήξεις.

Ρήξη με τα στερεότυπα και τις ιδεοληψίες του παρελθόντος.

Ρήξη με τη λογική που κατά καιρούς επιβράβευσε την πρακτική του «επαγγελματία πολιτικού» και του πολιτικού που αντιμετωπίζει το αξίωμά του σαν βασική ενασχόληση και πηγή πλουτισμού, σαν κάτι που του «χρωστάει» η κοινωνία και όχι σαν ένα χρέος που έχει απέναντι στους πολίτες με «τόκο» απέναντι στις επόμενες γενιές. 

Τον «τόκο» που πλήρωσε και πληρώνει ακόμα, η δική μου γενιά.

Η λογική της “πολιτικής αλλαγής” λοιπόν, είναι ταυτόσημη με την λογική της ανανέωσης.

Άνθρωποι της γενιάς μου, με γνώσεις, που έχουν δουλέψει, που ξέρουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας, τώρα πρέπει να βγούν μπροστά. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να αφήσουμε πίσω μας νοοτροπίες και συμπεριφορές που “πλήγωσαν” τους πολίτες και να φέρουμε ένα νέο ύφος και ήθος στην πολιτική, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη συνολικά προς το πολιτικό σύστημα.

Το είπε άλλωστε και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι στα ψηφοδέλτιά μας υπάρχουν πολλές τέτοιες επιλογές, ανάμεσα στις οποίες έχω την τιμή να βρίσκεται και το όνομά μου στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών.

Debate News 24/7: Βασιλειάδης vs Ιωαννίδης

Το debate των υποψηφίων

Γιώργος Βασιλειάδης: Στη Νέα Δημοκρατία κάνετε συχνά λόγο για περικοπές δαπανών, από τις οποίες λέτε πως θα βρείτε πόρους για την υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων. Τι εννοείτε όταν λέτε όμως περικοπές δαπανών; Αναφέρεστε στους μισθούς; Στις θέσεις εργασίας; Μήπως εννοείτε τις συντάξεις και τα επιδόματα; Θα περικόψετε ενδεχομένως κονδύλια που προορίζονται για την υγεία και την παιδεία; Γιατί εφόσον θεωρείτε ότι στην περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά όλα πήγαιναν καλά και βγαίναμε από την κρίση, να υποθέσουμε ότι υιοθετείτε τις πολιτικές συνταγές της περιόδου αυτής στην οποία όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν τον πολιτικό κανόνα.

Σάκης Ιωαννίδης: Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε το ότι βγαίναμε από την κρίση δεν είναι μόνο μια εκτίμηση της ΝΔ αλλά κυρίως των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Οι μόνοι που δεν το αναγνωρίζουν είναι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη μιας κυβέρνησης που χρέωσε με την “περήφανη διαπραγμάτευση” του 2015 την χώρα με πάνω από 90δισ εξαιτίας της ιδεοληψίας της και της ανικανότητας της να κατανοήσει το διεθνές περιβάλλον.

Όσο για το ερώτημά σας, έχουμε πει ξεκάθαρα ότι θέλουμε να εξισορροπήσουμε τις μειώσεις φόρων με στοχευμένες μειώσεις δαπανών, με βάση την αξιολόγησή τους ανά Υπουργείο. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δεν θα περικοπεί καμιά κοινωνική δαπάνη, παρά μόνο όσες αποτελούν κομμάτι της κακοδιαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ και του κομματικού κράτους που έστησε.

Η σημαντικότερη όμως πηγή εσόδων, θα προέλθει από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών που σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα φιλοεπενδυτικά μέτρα που θα λάβουμε, θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη.

Κάθε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% ισοδυναμεί με 2 δις ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το 1 δις πάει στο κράτος, χωρίς αυτό να συνδέεται με επιπλέον φόρους.

Αυτά τα έσοδα προέρχονται από τις ιδιωτικές επενδύσεις, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ 4,5 χρόνια πολέμησε και εμείς έχουμε σκοπό να τις καταστήσουμε κεντρικό πυλώνα της οικονομικής μας πολιτικής. Νέες επενδύσεις για πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, και για περισσότερα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Σάκης Ιωαννίδης: Κατά την διάρκεια των 4,5 ετών της διακυβέρνησης σας, έχετε επιβάλλει στη μεσαία τάξη 29 νέους φόρους. Τώρα προεκλογικά, προσπαθείτε να πείσετε τους ανθρώπους αυτούς ότι τους “προστατεύσατε” και θα “αποκαταστήσετε τις αδικίες” που εσείς οι ίδιοι δημιουργήσατε. Τι έχετε να σχολιάσετε σε αυτό;

Γιώργος Βασιλειάδης: Όσο και να προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις σχετικά με τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, τα στοιχεία παραμένουν αμείλικτα. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat δείχνουν ότι από το 100% της φορολογικής επιβάρυνσης τα μνημονιακά χρόνια, το 87% θεσμοθετήθηκε και εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης 2010-2014, κάτι που προφανώς έχετε ξεχάσει ή ηθελημένα προσπαθείτε να αποκρύψετε. Αυτό που έκανε αυτή η κυβέρνηση ήταν αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια, αμέσως μετά την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης, να μειώσει σταδιακά τα φορολογικά βάρη που μπήκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση της φορολογίας των μερισμάτων, η σταδιακή μείωση στη φορολογία των εσόδων των επιχειρήσεων, η σταδιακή μείωση στη φορολογία των φυσικών προσώπων, η κατάργηση μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ και η σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για έσοδα άνω του ποσού αυτού, η μείωση της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες στο 50%, είναι μόνο λίγα μέτρα που έχουν ήδη ξεκινήσει και εφαρμόζονται ή θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, με τη θεσμοθέτηση τόσο των 100 δόσεων το 2015, όσο και των 120 δόσεων πριν από λίγους μήνες, καταφέρνουμε να ξαναδώσουμε μία τονωτική ένεση στην ελληνική οικονομία. Μία επανεκκίνηση που μπορεί να έρθει τώρα που καταφέραμε να βγούμε από τα μνημόνια, έχοντας όμως την κοινωνία όρθια. Ας μη μιλάει η Νέα Δημοκρατία για φορομπηχτικές πολιτικές. Να μη μιλά η παράταξη που φορολόγησε ό,τι αναπνέει και ό,τι κινείται. Η παράταξη η οποία οδήγησε στην ανεργία το 28% των Ελλήνων πολιτών. Η παράταξη η οποία οδήγησε στη μετανάστευση την πιο καταρτισμένη γενιά των Ελλήνων, ας μην κουνάει το δάχτυλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα εξομαλύνει τη φορολογία περαιτέρω, χωρίς να διακινδυνεύσει το κοινωνικό κράτος και οι κοινωνικές κατακτήσεις. Και αυτοί που επλήγησαν από την κρίση θα μπορέσουν σταδιακά να μπουν σε μία κανονικότητα. Με τη Νέα Δημοκρατία αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Για αυτό και ήδη -ακόμα και προεκλογικά- η φημολογούμενη μείωση φόρων, μετατέθηκε για μετά το 2021. Ο λαός γνωρίζει, ο λαός ξέρει ποιος είναι με το μέρος του, ο λαός ξέρει ποιος σε αυτή τη χώρα -αυτά τα 40 χρόνια- έλεγε ψέματα και ποιος λέει αλήθειες.

Γιώργος Βασιλειάδης: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε αντίξοες οικονομικά συνθήκες κατάφερε να μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ποσοστά ανεργίας η οποία συνεχώς βαίνει μειούμενη δημιουργώντας πάνω από 300.000 νέες θέσεις με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών πλήρους και αποκλειστική απασχόλησης. Εσείς τώρα έρχεστε και μιλάτε για νέες θέσεις εργασίας. Πώς ακριβώς πιστεύετε ότι θα δημιουργηθούν αυτές; Και για τι θέσεις μιλάμε, με μισθούς της πείνας και 7ημερο, όπως έχει περιγράψει σχετικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Με δεδομένο ότι κατά την περίοδο της δικής σας διακυβέρνησης μειώθηκε ο κατώτατος μισθός και θεσπίστηκε ο ντροπιαστικός υποκατώτατος ως δήθεν αναπτυξιακό κίνητρο και μέσο για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, με τα καταστροφικά αποτελέσματα που όλοι βιώσαμε.

Σάκης Ιωαννίδης: Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διασπείρει “fake news” και να τα χρησιμοποιεί ως κομμάτι του πολιτικού διαλόγου συνεχίζεται αμείωτα. Ουδέποτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για 7ήμερη εργασία. Η ΝΔ πάντα σεβόταν την εργατική νομοθεσία και αυτό συνεχίζει να κάνει.

Στα 4,5 χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλέον επικρατήσει οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης με χαμηλούς μισθούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2015 και μετά αυτές έχουν φτάσει να είναι το 54,34% των νέων προσλήψεων.

Το δικό μας σχέδιο φέρνει πολλές νέες και καλές θέσεις εργασίας, ως αποτέλεσμα των επενδύσεων. Την ίδια ώρα ο κατώτατος μισθός θα συνδεθεί με την ανάπτυξη της χώρας και θα αυξάνεται με ρυθμό διπλάσιο του Α.Ε.Π.

Για να φέρω και δύο παραδείγματα, μόνο στο πρόγραμμα των Υποδομών μας περιγράφονται 43.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ επιπλέον 37.000 θέσεις σε διάφορες ειδικότητες προβλέπονται στην αγορά κατοικίας μετά τα μέτρα που θα λάβουμε.

Σάκης Ιωαννίδης: Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας, τα κάθε είδους εγκλήματα αυξάνονται. Την ίδια ώρα ο “Νόμος Παρασκευόπουλου” αποφυλακίζει εγκληματίες, ενώ και ο νέος Ποινικός Κώδικας, φέρνει αλλαγές στις κατηγορίες των εγκλημάτων, με σοβαρά αδικήματα να “υποβαθμίζονται” νομικά. Τελικά πόση μεγάλη σημασία δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ασφάλεια των πολιτών και τι θα μπορούσατε να πείτε σε έναν πολίτη που αισθάνεται ανασφάλεια στο ίδιο του το σπίτι;

Γιώργος Βασιλειάδης: Είναι εξόχως προβληματικό για τη νομική επιστήμη να αμφισβητείται ο νέος Ποινικός Κώδικας, ο οποίος έχει συνταχθεί από την ελίτ των Ελλήνων Θεωρητικών. Αλλά ας μιλήσουμε για ασφάλεια. Τι σημαίνει ασφάλεια; Ασφάλεια είναι να μπορείς να έχεις ένα μισθό, να έχεις μία δουλειά, να έχεις συλλογική σύμβαση εργασίας, να μπορείς να ζήσεις με το μισθό σου, να μπορείς να δουλεύεις σε συνθήκες αξιοπρέπειας και να μπορείς να ζήσεις τα παιδιά σου με αξιοπρέπεια. Ασφάλεια είναι επίσης το να μπορείς να πας σε ένα νοσοκομείο και να ξέρεις ότι θα σε περιθάλψουν, ανεξάρτητα από το αν είσαι ασφαλισμένος ή όχι και δεν θα σε αφήσουν να πεθάνεις στο δρόμο ή στην καλύτερη, θα σου στείλουν το λογαριασμό στο σπίτι. Αυτό είναι λοιπόν η ασφάλεια. Αυτό που στερήσατε από τον ελληνικό λαό τα μνημονιακά χρόνια.

Γιώργος Βασιλειάδης: Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, το κόμμα σας όλη την προηγούμενη περίοδο, σε αντίθεση με την από δεκαετίας θέση του, συντάχθηκε με ακροδεξιά στοιχεία, υιοθέτησε εθνικιστικά συνθήματα, καλλιέργησε μίσος με διχαστική ρητορική και παραπλάνησε τους Έλληνες πολίτες. Τώρα λέτε πως θα τη σεβαστείτε αν γίνετε κυβέρνηση; Πιστεύετε ότι βοήθησε τη χώρα η ανεύθυνη στάση σας; Τελικά θα πείτε στον ελληνικό λαό αν θα τηρήστε τη Συμφωνία και όπως είπε και ο υποψήφιος βουλευτής σας, καθηγητής κ. Συρίγος, θα επιβλέπετε την τήρηση της; Τι ισχύει τελικά; Υπό το πρίσμα βεβαίως και της νέας πραγματικότητας βάσει της οποίας η χώρα μας είναι αυτή που ελέγχει και εγγυάται το FIR των γειτόνων μας, αποστερώντας από την Τουρκία μια στρατηγική συμμαχία.

Σάκης Ιωαννίδης: Δεν ήταν η Νέα Δημοκρατία αυτή που χαρακτήρισε “ακροδεξιούς” και “φασίστες” τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που διαδήλωναν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ήταν ο Πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας.

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας και δικιά μου, ως Μακεδόνας, ήταν ξεκάθαρη και πιστή στην εθνική γραμμή: ήμασταν κατά αυτής της συμφωνίας, γιατί χτίστηκε σε λάθος θεμέλια και έγινε με λάθος τρόπο και σε λάθος χρόνο.

Ο κύριος Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίσατε “μακεδονική” ταυτότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς, κάτι που δεν τόλμησε κανένας Πρωθυπουργός μέχρι τώρα. Το κάνατε αυτό -όπως πάντα- κρυπτόμενοι χωρίς να ζητήσετε την γνώμη των υπόλοιπων κομμάτων, όπως απαιτούν τα σοβαρά εθνικά ζητήματα.

Καθήκον μας ως κυβέρνηση, είναι να προστατέψουμε τα συμφέροντα της χώρας από αυτή την ταπεινωτική συμφωνία που υπογράψατε. Για αυτό έχουμε εξαγγείλει μια μεγάλη καμπάνια για την προβολή της πραγματικής Μακεδονίας, της δικής μας Μακεδονίας, καθώς και μια δέσμη μέτρων που θα θωρακίζουν τα προϊόντα μας στις διεθνείς αγορές.

Εκτός από αυτό, κρατάμε ενεργό το δικαίωμα για βέτο στην αρχή και το τέλος κάθε κεφαλαίου που αφορά την ενταξιακή πορεία των γειτόνων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αποτρέψουμε κάθε αλυτρωτική ή άλλη κίνηση των Σκοπιανών, που θα βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα.

Σάκης Ιωαννίδης: Το δημογραφικό πρόβλημα είναι μια “βραδυφλεγής βόμβα” στα θεμέλια της χώρας και θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον. Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο που περιλαμβάνει οικονομική ενίσχυση για κάθε παιδί που γεννιέται, στήριξη των γονέων κλπ. Εσείς τι έχετε να αντιτάξετε ως σχέδιο;

Γιώργος Βασιλειάδης: Εμείς δεν έχουμε να αντιτάξουμε σχέδια και εξαγγελίες. Έχουμε να αντιτάξουμε πολιτικές απέναντι σε κυβερνήσεις και παρατάξεις, οι οποίες για 40 χρόνια δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το δημογραφικό και την πολιτική για το παιδί. Εμείς, σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, σε μνημονιακές συνθήκες, κατορθώσαμε και υπερδιπλασίασαμε τα κονδύλια για την πολιτική για το παιδί. Αναπροσαρμόσαμε τα οικογενειακά επιδόματα με στόχο να αγγίξουν όλες τις οικογένειες, ανεξάρτητα από τα παιδιά που έχουν, με στοχευμένες παρεμβάσεις στα σχολεία, στις γειτονιές, προσπαθούμε να ελαφρύνουμε τα βάρη των γονιών και να τους δώσουμε κίνητρα ώστε να μπορέσουν με ασφάλεια να φέρουν τα παιδιά τους σε μία χώρα που ευημερεί. Αυτό είναι το δικό μας πλάνο. Μία Ελλάδα που επιμένει, ένα κράτος που στοχευμένα έρχεται και συμπαραστέκεται στους γονείς, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ασφάλειας για την ανατροφή των παιδιών τους. Όλα τα άλλα, κάθε λέξη που υπόσχεται η αντιπολίτευση, είναι μία υπόσχεση κενή. Μία υπόσχεση ανεφάρμοστη, όπως άλλωστε δεν εφαρμόστηκε ποτέ και τίποτα για 40 χρόνια. Όπως δεν ενδιαφέρθηκε στο παρελθόν κανένας για τα παιδιά μας. Αυτή εδώ η κυβέρνηση και ενδιαφέρεται και παίρνει πρωτοβουλίες και έμπρακτα στηρίζει την ελληνική οικογένεια.

 

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα news247.gr | 27 Ιουνίου 2019

“Επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας με στήριξη στο έργο του αστυνομικού”

«Αν μπουν ληστές σπίτι σας, κάντε ότι κοιμάστε» η φράση αυτή ενσαρκώνει με τον πιο ολοκληρωτικό τρόπο την περιπέτεια 4,5 χρόνων που πέρασε η ελληνική κοινωνία στο θέμα της

ασφάλειας.

Καθημερινότητα με ληστείες και κλοπές σπιτιών και αυτοκινήτων, ποινικούς να αφήνονται ελεύθεροι λόγω ενός νόμου και τους Έλληνες πολίτες να αναγάγουν το αίσθημα ασφάλειας σε ζητούμενο.

Την ίδια ώρα με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας, ο αστυνομικός μπαίνει στο στόχαστρο, έχοντας μετατραπεί σε αντικείμενο “επαναστατικής” γυμναστικής. Με χαμηλό μισθό, με απαρχαιωμένο εξοπλισμό, χωρίς υλική και ηθική υποστήριξη.

Η ασφάλεια δεν είναι κάτι αφηρημένο και γενικό, είναι κάτι που ο κάθε πολίτης βιώνει στην καθημερινότητά του.Το αίσθημα ασφάλειας για τον πολίτη είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα, για το κράτος όμως είναι μία βασική υποχρέωση.

Οι δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφείς και η εφαρμογή τους θα είναι άμεση, για την επιστροφή της κανονικότητας και την πλήρη αποκατάσταση του αισθήματος ασφαλείας από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα.

Με πρώτες κινήσεις την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, την πρόσληψη 1500 αστυνομικών και την επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, θα στείλουμε το μήνυμα, ότι η ανοχή στο έγκλημα και την παραβατικότητα τελείωσε.

Δεν σταματάμε όμως εκεί, αφού στόχος μας είναι και η πραγματική στήριξη στο έργο των αστυνομικών, με εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών αλλά και η νομική τους προστασία, ώστε να μην βρίσκονται κατηγορούμενοι επειδή κάνουν την δουλειά τους.

Η επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσα από την πραγματική στήριξη του έργου των αστυνομικών, υλική, ηθική και νομική.

Ο Σάκης (Αθανάσιος) Ιωαννίδης είναι Οικονομολόγος – Υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών.

 

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Bloko.gr | 26/6/2019

Ένας ασφαλιστής στη Βουλή | Συνέντευξή μου στο Underwriter.gr

Όταν ένας “δικός μας”, ένας ασφαλιστής, έχει ήδη ξεχωρίσει στην ανήλεη πολιτική αρένα, και φιλοδοξία και επιθυμία του είναι να φέρει μπροστά τα του κλάδου στη Βουλή, επιβάλλεται να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Συνέντευξη του Σάκη Ιωαννίδη, υποψήφιου βουλευτή στη Β’ Αθηνών στο βόρειο τομέα

Στη Χριστίνα Μωράκη

Θα κάνω τα πάντα για να μπορέσει να αλλάξει και να βελτιωθεί ο κλάδος”

Αυτό δήλωσε στην αρχή της συνέντευξής μας ο υποψήφιος βουλευτής, που ίσως αρκετοί γνωρίζουν από την ήδη ενασχόλησή του με την πολιτική (Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ). Ωστόσο οι περισσότεροι σίγουρα αγνοούν ότι ο Σάκης Ιωαννίδης, γιος του Προέδρου του ΔΣ της Συνεταιριστική Ασφαλιστική, Θωμά Ιωαννίδη, είναι επίσης ασφαλιστής στο επάγγελμα και επιθυμία και φιλοδοξία του είναι να παλέψει και να διεκδικήσει για τον ασφαλιστικό κλάδο, ως εκπρόσωπός του στη Βουλή.

Η ένταξη στην πολιτική

Το ενδιαφέρον για την πολιτική ξεκίνησε όταν, πρωτοετής φοιτητής από τη Δράμα, έφτασε ένα πρωί στο Πάντειο, μέσα στον ενθουσιασμό και τη συγκίνηση, έτοιμος να ξεκινήσει την περίφημη πανεπιστημακή ζωή. Φανταστείτε την απογοήτευση όταν προσπαθώντας να εισέλθει στο πανεπιστήμιο βρήκε τις πύλες… κλειστές λόγω κατάληψης. Επί τρεις μήνες περίμενε άπραγος να ξεκινήσουν τα μαθήματα, αισθανόμενος την αδικία και πιστεύοντας από τότε, ότι τα αιτήματα των φοιτητών, δίκαια ή άδικα, δεν πρέπει να κλείνουν τα πανεπιστήμια. Η μόνη παράταξη που τότε είχε ταχθεί ανοιχτά κατά του… «λουκέτου» ήταν η ΔΑΠ ΝΔΦΚ. Εντάχθηκε εκεί πολιτικά και άρχισε τη συνδικαλιστική του δράση, με μεγάλη απήχηση από ότι αποδείχθηκε, καθώς δύο χρόνια αργότερα εκλέχθηκε πρόεδρος της ΔΑΠ Παντείου.

Ο ίδιος περηφανεύεται ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του το πανεπιστήμιο δεν έκλεισε ποτέ, ενώ η παράταξη πήρε από τα μεγαλύτερα ποσοστά που είχε πάρει ποτέ σε πανεπιστήμιο. Λίγο αργότερα του έγινε η πρόταση να γίνει Πρόεδρος της ΔΑΠ ΝΔΦΚ πανελλαδικά.

Εκείνη την περίοδο πρότεινε την κατάργηση του ασύλου, τη σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας (μέσω πρακτικής εξάσκησης σε εταιρίες και επιμελητήρια), αλλά και την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

  • Η κατάργηση του ασύλου δεν ήταν πάγια θέση του κόμματος;

«Η πρώτη φορά που προτάθηκε ανοιχτά από φοιτητική παράταξη η πλήρης κατάργηση του ασύλου ήταν από μένα. Αυτό το οποίο πρότειναν παλαιότερα ήταν κάτι ενδιάμεσο, μια μεσοβέζικη επιχειρηματολογία από όλες τις παρατάξεις. Εγώ το είπα ευθέως ότι θα πρέπει να καταργηθεί πλήρως το άσυλο και να επεμβαίνει η αστυνομία όταν διαπράττονται παρανομίες και διαφόρων ειδών εγκλήματα. Ακόμη δυσκολότερη ήταν η άλλη πρόταση που είχα κάνει, στα πανεπιστήμια να μπαίνουν με ειδική ταυτότητα ακαδημαϊκοί, διοίκηση και φοιτητές, ακόμη και οι επισκέπτες. Όπως και να υπάρχει φύλαξη στα πανεπιστήμια – κάτι που συμβαίνει σε όλο το κόσμο όπου κυκλοφορούν καθημερινά χιλιάδες νέοι, ώστε όλοι εκεί μέσα να νιώθουν ασφαλείς. Δεν έχει καμία δουλειά να «σουλατσάρει» άλλος μέσα στο πανεπιστήμιο. Είμαστε η μόνη χώρα, η οποία δεν έχει φύλαξη στα πανεπιστήμιά μας – δυστυχώς το βλέπετε ότι μέσα γίνεται εμπόριο ναρκωτικών, παρασκευή μολότοφ ενώ «ανθίζουν» μεγάλα εγκλήματα.

Το 2013 εκλέχθηκε Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ σε ανοιχτή διαδικασία, όπου τον ψήφισαν 29.000 νέοι έως 32 ετών σε όλη την Ελλάδα.

«Την τριετία 2013-2016 κάναμε ένα αρκετά σοβαρό έργο με προτάσεις σε θέματα οικονομίας και εργασίας, σε θέματα περιβάλλοντος, σε θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης. Την ανανεώσαμε την ΟΝΝΕΔ, την κάναμε πιο σύγχρονη. Μεταξύ άλλων προτείναμε οι νέοι να προσλαμβάνονται με χαμηλότερες εισφορές σε όλους τους κλάδους – κίνητρο και για τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν νέους ανθρώπους».

Στις διπλές εκλογές του 2015 και οι δύο (διαδοχικοί) Πρόεδροι της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τον τοποθέτησαν ως υποψήφιο βουλευτή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ένα χρόνο μετά με εσωτερικές διαδικασίες (πρώτος σε ψήφους) έγινε μέλος του εκτελεστικού γραφείου, που είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος (αποτελείται από 13 μέλη τα οποία αποφασίζουν για όλα τα θέματα). Φέτος είναι στις λίστες των υποψηφίων βουλευτών της Β’ Αθηνών στον βόρειο τομέα.

Ποιοί είναι οι στόχοι του αν εκλεγεί;

«Θέλω πρώτα απ’ όλα να εκπροσωπήσω τη γενιά μου. Θέλω να εκπροσωπήσω τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι είτε βρίσκονται στο εξωτερικό γιατί δεν βρήκαν εδώ την ευκαιρία να ανοίξουν τα φτερά τους είτε δουλεύουν στη χώρα μας υποαμειβόμενοι. Κυρίως στον ιδιωτικό τομέα πολλοί νέοι άνθρωποι δεν έχουν ιδιαίτερες απολαβές από τη δουλειά που κάνουν και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Δεν μπορούν να κάνουν οικογένεια, δεν μπορούν να συντηρήσουν ούτε καν τον ίδιο τους τον εαυτό. Άλλοι τόσοι είναι αυτοί που θέλουν να δουλέψουν, αλλά βρίσκουν παντού κλειστές πόρτες ή θέσεις με αμοιβές ντροπής ή ψεύτικες αμοιβές. Θέλω να εκπροσωπήσω τη δική μου γενιά που πληρώνει μία κρίση για την οποία δεν ευθύνεται».

«Κυρίως θέλω να βάλω μπροστά τρία βασικά κριτήρια. Το ένα είναι το κριτήριο της αξιοκρατίας, το δεύτερο το κριτήριο της ανταποδοτικότητας. Όταν έχεις δουλέψει 35 και 40 χρόνια στη ζωή σου να έχεις σύνταξη ανάλογη με τις εισφορές που έχεις δώσει. Το τρίτο κριτήριο είναι αυτοί οι οποίοι δουλεύουν σκληρά, να μπορούν να έχουν απολαβές λόγω της δουλειάς τους. Το κριτήριο των ίσων ευκαιριών, αυτός που είναι στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα να έχει την ίδια ευκαιρία και την ίδια αφετηρία με αυτόν, ο οποίος έχει και είναι στα υψηλότερα οικονομικά στρώματα».

«Θεωρώ ότι το κλειδί για να κερδίσεις τη νέα γενιά είναι να είσαι ρεαλιστής και να μπορείς να προτείνεις πράγματα, τα οποία θα εφαρμόσεις μετά, τα οποία θα μπορούν να βελτιώσουν το επίπεδο ζωής. Οι νέοι είναι ρεαλιστές, οι νέοι βλέπουν και καταλαβαίνουν πολλά, γιατί η πληροφορία είναι πολύ περισσότερη σε σχέση με παλαιότερες εποχές. Θέλουν ένα σοβαρό πρόγραμμα, το οποίο θα πάει μπροστά τη χώρα και θα την κάνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Δυστυχώς με την παρούσα κυβέρνηση δεν βιώνουν κάτι τέτοιο».

Η ενασχόληση με τις ασφάλειες

«Οι περισσότεροι ακούγοντας ΟΝΝΕΔ, νομίζουν ότι είμαι σε έναν κομματικό σωλήνα. Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Προφανώς και είμαι ιδιαίτερα περήφανος που ασχολήθηκα με την πολιτική – όταν έχεις πολιτική άποψη οφείλεις να την εκφράζεις, πρέπει όλοι να συμμετέχουμε στα πολιτικά αν θέλουμε να αλλάξει κάτι. Από εκεί και πέρα ακολούθησα από μικρός το ελεύθερο επάγγελμα και την ελεύθερη αγορά. Όταν τελείωσα το πανεπιστήμιο έκανα πρακτική εξάσκηση σε επιχειρήσεις και μετά από κάποια χρόνια μπήκα στην ασφαλιστική αγορά ως ασφαλιστικός σύμβουλος. Λίγο αργότερα μαζί με το συνέταιρό μου (συνοδοιπόροι και φίλοι από το πανεπιστήμιο) ιδρύσαμε το ασφαλιστικό γραφείο «Ασφαλιστική Ομπρέλα», το οποίο δραστηριοποιείται σε όλους τους κλάδους ασφάλισης. Το ερέθισμα το πήρα βέβαια από τον πατέρα μου, ο οποίος ήταν πρόεδρος στην Συνεταιριστική Ασφαλιστική Ελλάδος (και χρόνια Αντινομάρχης στη Δράμα)».

«Πρώτα απ’ όλα είναι μια απαιτητική δουλειά, η οποία θέλει προσήλωση στον στόχο, αλλά κυρίως θέλει προσήλωση στον πελάτη. Ουσιαστικά να μπορέσεις να δεις τις ανάγκες του και να του προσφέρεις το αντίστοιχο, κατάλληλο πρόγραμμα σε κάθε κλάδο, σε κάθε τομέα. Βεβαίως υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στην αγορά και παράλληλα, ουσιαστικά απουσία ασφαλιστικής συνείδησης, ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο ελπίζουμε η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τους τρεις πυλώνες ασφάλισης να βοηθήσει να αντιμετωπισθεί.

Η καλλιέργεια της ασφαλιστικής συνείδησης είναι τελικά η σταθερά, η οποία μπορεί να προστατεύσει τον κόσμο από όλα όσα ενδέχεται να αντιμετωπίσει στη ζωή του όσον αφορά στην υγεία, την εργασία και την περιουσία του. Ο κόσμος χρειάζεται ασφάλεια και νομίζω ότι αυτό το «προϊόν», αν θέλετε, θα πρέπει να το δίνουμε απλόχερα στους πολίτες.

Η πρόταση του κόμματός μας είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση, η οποία μπορεί να κρατήσει όρθιο το ασφαλιστικό μας σύστημα, που πολλές φορές βρέθηκε στα όρια της κατάρρευσης με αποτέλεσμα τις μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και τις άλλες υπηρεσίες. Αυτό το οποίο θέλουμε και προτείνουμε είναι ένα ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο να βασίζεται σε σύγχρονες συνθήκες, το οποίο θα έχει ένα μεγαλύτερο κομμάτι ανταποδοτικότητας και δεν θα διέπεται (περιορίζεται στην ουσία) αποκλειστικά από την «αναδιανεμητική λογική».

«Είμαι στις ασφάλειες πολλά χρόνια, ξέρω τις παθογένειες και τα προβλήματα, γνωρίζω τι αντιμετωπίζει ο ασφαλιστικός κλάδος, γιατί είναι η δουλειά μου. Από πρώτο χέρι βιώνω την υπέρμετρη φορολόγηση, η οποία υπάρχει στον κλάδο και σε πολλούς άλλους του ελεύθερου επαγγέλματος ή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Είναι βασικό για μένα να εκπροσωπήσω ουσιαστικά την ασφαλιστική αγορά στη Βουλή και όχι συντεχνιακά, προκειμένου για να κερδίσει και να ευημερεί η χώρα – πόσο μάλλον οι άνθρωποι. οι οποίοι απασχολούνται σε αυτή την αγορά και θέλουν να βλέπουν ανταπόδοση και ανταμοιβή από τη δουλειά τους, σε όλα τα επίπεδα: οικονομική, κοινωνική, ηθική. Θα κάνω τα πάντα για να μπορέσει να αλλάξει και να βελτιωθεί ο κλάδος ακούγοντας αυτό που έχουν να μου πουν οι άνθρωποι που συμμετέχουν και κοπιάζουν στην ασφαλιστική αγορά».

«Θα σας πω το εξής, είδαμε πρόσφατα την καταστροφή στο Μάτι. Εκεί που είναι μόνο του το Δημόσιο, που οι πολίτες δεν είχαν ασφαλίσει τις περιουσίες τους, ακόμη τα σπίτια είναι καμένα. Δεν έχει γίνει καμία αποκατάσταση ζημιών. Από την άλλη, όσοι είχαν ιδιωτική ασφάλιση έχουν όλοι προχωρήσει – και δεν είναι καθόλου λίγο το ποσό που δαπάνησαν οι ασφαλιστικές εταιρείες για να αντικαταστήσουν περιουσίες. Μια σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτικού τομέα στην ασφάλιση σεισμού και φυσικών καταστροφών θα ήταν η ιδανική λύση για να βοηθηθεί ο κόσμος χωρίς να ζημιωθεί ή να κωλυσιεργεί το κράτος και χωρίς να τινάζονται και στον αέρα οι ιδιωτικές εταιρείες. Τα μοντέλα αυτά εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, είναι επιτυχημένα μοντέλα και είναι και τα τρία μέρη ευχαριστημένα. Το κόστος ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών είναι πολύ χαμηλό με πολύ μεγάλη ανταποδοτικότητα σε περίπτωση καταστροφής και αυτό νομίζω είναι εξίσου σημαντικό να μπει άμεσα στην ατζέντα της συζήτησης μαζί με την εγκαθίδρυση των τριών πυλώνων.»

Δημοσιεύτηκε στο underwriter.gr    26.6.2019

1 2 3 10