Άρθρο μου σε κυριακάτικη εφημερίδα για την Τουρκική απειλή – “Είμαστε μόνοι μας και δεν περισσεύει κανείς”

Άρθρο μου σε κυριακάτικη εφημερίδα για την Τουρκική απειλή – “Είμαστε μόνοι μας και δεν περισσεύει κανείς” 240 210 Σάκης Ιωαννίδης

Είμαστε μόνοι μας και δεν περισσεύει κανείς

Οι «κρίσιμες στιγμές» είναι από τα μεγαλύτερα κλισέ που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν περίπλοκες καταστάσεις, στις οποίες έχουμε βρεθεί ως κράτος και λαός, ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια.
Ήρθε όμως η στιγμή που οι στιγμές είναι όντως κρίσιμες και κάθε λεπτό της ώρας μετράει περισσότερο και έχει αυξημένο βάρος.
Η Ελλάδα, η πατρίδα μας, δέχεται μία άνευ προηγουμένου ασύμμετρη απειλή, μία πτυχή του περίφημο υβριδικού πολέμου που έχει οργανωθεί με κάθε λεπτομέρεια από την Τουρκία. Δεν είναι θεωρίες συνωμοσίας ούτε ευφάνταστα σενάρια. Είναι πραγματικότητα. Το πρωί της Παρασκευής, τουρκική ακταιωρός με παρενοχλούσε σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής, με εμφανή πρόθεση την πρόκληση ατυχήματος. Λίγες ώρες αργότερα, στις Καστανιές Έβρου, στα σύνορα της Ελλάδας, Τούρκοι χωροφύλακες σε οργανωμένη στοίχιση και με εξοπλισμό, εκτόξευαν δακρυγόνα και χημικά, προς την ελληνική πλευρά.
Πουθενά μετανάστες και σε καμία περίπτωση πρόσφυγες. Ήταν απλά δυνάμεις άλλου κράτους που προκαλούν ευθέως ένα γειτονικό κράτος, με ενέργειες οριακά εχθρικές και επιθετικές.
Η Ελλάδα στη μεθόριο του Έβρου και στα χωρικά ύδατα του Αιγαίου είναι μόνη της, εκεί όπου οι Έλληνες αστυνομικοί, στρατιώτες, ναύτες και λιμενικοί προασπίζουν κάθε εκατοστό ελληνικής κυριαρχίας και δεν απαντούν στις προκλήσεις. Μόνη της είναι η Ελλάδα και στη μεθόριο του Έβρου όπου οι κάτοικοι έχουν αγκαλιάσει όσους φρουρούν με αυταπάρνηση τα σύνορά μας.
Στις κρίσιμες στιγμές που ζούμε, η «πέμπτη φάλαγγα» των ανοιχτών συνόρων και του αλα καρτ ανθρωπισμού δεν έχουν θέση. Η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος, προστατεύει τα σύνορά του και την εθνική του κυριαρχία χωρίς να ξεχνάει τις οικουμενικές αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Το έχουμε αποδείξει ως λαός και δε θα διστάσουμε να το αποδείξουμε ξανά και ξανά, ότι πάνω απ΄ όλα είμαστε άνθρωποι.
Η περίοδος είναι δύσκολη και οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι, να έχουμε κοινή γραμμή και να είμαστε μία γροθιά απέναντι σε κάθε πρόβλημα για έναν ακόμα λόγο. Γιατί είμαστε μόνοι μας.
Οι συνοριοφύλακες, οι λιμενικοί και οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού είναι μόνοι τους. Η Ελλάδα υπερασπίζεται τα σύνορά της και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα κι αν η τελευταία παίζει παιχνίδια. Ακόμα κι αν η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση απέχει παρασάγγας από την Ευρωπαϊκή Ένωση που οραματίστηκαν ο Αντενάουερ, ο Τσόρτσιλ, ο Σουμάν και ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ακόμα κι αν η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση μετράει τις αξίες σε ποσοστά πλεονάσματος και δισεκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμών. Η Ελλάδα που ενέπνευσε τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές της νεότερης Ευρώπης, είναι εδώ, παρούσα και τις υπερασπίζεται στο τελευταίο σύνορο της λογικής, του ανθρωπισμού, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Τις υπερασπίζεται από τη μεθόριο του Έβρου και τον φράχτη που κάποιο θέλησαν να γκρεμίσουν για τις ιδεοληψίες τους, μέχρι το Καστελόριζο, όπου η θάλασσα έχει σύνορα και τα υπερασπιζόμαστε.
Στις στιγμές αυτές δεν περισσεύει κανείς και είμαστε όλο ένα.